Het begon eigenlijk al in 1976 met een eigen groentewinkel op de Amstelveenseweg in Amsterdam. Maar toen mijn vader in 1982 begon met zijn fruit kraam op het Leidsebosje vond ik dat zo’n leuk werk, dat ik het jaar daarop ook een plek aangevraagd heb in het Centrum van Amsterdam. En dat werd de huidige plek Herengracht hoek Koningsplein.Dat is dus het begin van Balvert Fruit and more.., mei 1983.
De eerste kraam heeft gestaan van mei 1983 tot 4 dec 2005, die heeft zijn geld dus wel opgebracht, maar hij was dan ook wel aan vervanging toe, zomers soms zo warm dat alle chocolade smolt en s’winters zo koud dat de mutsen op moesten, dus de nieuwe kraam die geplaatst werd op 5 dec 2005 was een giga verbetering voor ons maar ook voor onze klanten.

De oude kraam was 4m x 2m en we hadden een uitstalling buiten, die we elke morgen buiten en elke avond weer binnen moesten zetten. En dat was met regen en sneeuw niet echt een pretje. En het was altijd weer passen en meten vooral als er weer nieuwe voorraad was binnen gekomen.Met de nieuwe kraam hebben we dat probleem niet meer. Er is een afgesloten voorbouw gekomen van 1,50 m diep, die ‘s morgens  en ‘s avonds geopend en afgesloten kan worden doormiddel van een rolluik. Dat scheelt ons dus een heleboel werk. En de nieuwe airco maakt dat het klimaat in de kraam zowel s’zomers als s’winters niet enorm schommelt.Als ik zo om mij heen kijk dan zijn wij gewoon de “buurtwinkel” die het langst bestaat hier op deze plek in hartje Amsterdam.
Soms (niet bedoelt) lijkt het wel of we een soort informatie kraam zijn met de meest uitlopende vragen uiteraard de weg naar: the Redlight district (of waar zitten de hoeren?), Leidseplein, Rembrandtplein, Reguliersdwars, Vondelpark plus alle grachten, straten in het centrum en soms daarbuiten en natuurlijk over cafe’s, restaurants nachtclubs en hotels.

De meeste weten gelukkig wel de straat waar hun hotel is gevestigd maar je hebt ze ook die dat niet meer weten (iets te veel biertjes) en dan wordt het lastig. Het is ook wel eens voorgekomen dat iemand kwam met een adres van een Hotel, wat na bestudering van het kaartje een hotel in Rotterdam was ja dan ben je iets uit de richting.

        

Of de man die op de fiets naar Amsterdam was gekomen en zijn fiets geplaats had tegen een pand met een grote witte poort en ik moest wel weten waar dat was. Maar ook die twee eigewijze eerste jaars studenten die net 3 dagen in Amsterdam woonde en met mij de strijd aan gingen over de richting van het centraal stadion (en dat is simpel: follow the tracks).

En niet te vergeten de verhitte discussies van de taxi chauffeurs (die vaak een appeltje, koffie of red bull komen halen) tijdens de taxi oorlog.
Er komen ook mensen langs die even hun (soms levens-)verhaal kwijt willen. En de dakloze die vraagt of ik die overrijpe banaan nog wel kan verkopen.Helaas ook bizarre voorvallen. Er kwam eens een jongen aanlopen met zijn handen voor zijn buik en hij vroeg of hij bij mij kon bellen, ik zei hem dat er een telefooncel aan de overkant is en dat hij daar kan bellen, toen haalde hij zijn handen voor zijn buik vandaan en zei dat hij in zijn buik gestoken was, het bloed kwam door zijn shirt heen, toen heb ik toch maar even de ambulance voor hem gebeld.

Maar je maakt hoofdzakelijk leuke en gekke dingen mee, de mensen zijn toch meestal in een goede stemming. Ze zijn uit of ze zijn op vakantie. Dus blijft het werken op deze plek (met de Amsterdamse humor) nog steeds hartstikke leuk zelfs naar al die jaren

Groetjes,
Ger Balvert


P.S. Wij hebben ook BN-ers als klant. Maar namen mogen we om privacy redenen natuurlijk niet noemen.

Hosting and website creation by RGDTP.nl